top of page

Acrylverf of toch olieverf?

Bijgewerkt op: 20 mei 2021


Al jaren schilder ik met acrylverf. Met paletmes en kwasten brengen ik de kleuren laag voor laag op doek of op hout aan. Mijn schilderwerken zijn een proces van gevoel naar expressie door kunstzinnig aangebrachte perfectie. De lagen zorgen optische voor diepte die je met name in mijn werken terugziet in de ogen of de contouren van portretten en materialen. Acryl laat zich hier goed voor gebruiken. Toch ben ik reuze nieuwsgierig naar het werken met olieverf. Kan ik dezelfde techniek gebruiken bij het aanbrengen van olieverf op doek? Of moet ik hiervoor de Bob Ross zijn technieken leren?

Wie kent deze markante man met zijn enorme bos kroeskrullen niet. De tv persoonlijkheid waar het bijna onmogelijk lijkt om fouten te maken met schilderen. Gelukkig heb ik niet de illusie dat ik in één keer mijn creaties perfect in olieverf kan vastleggen. Of misschien toch wel? 😉 Om mijn nieuwsgierigheid wat te temperen ben ik online opzoek gegaan naar wat weetjes over de beiden verven. OLIEVERF

 • De verf wordt al eeuwenlang gebruikt. Al vanaf de 16e eeuw. Al zijn er onderzoekers die het gebruik van een soortgelijke materiaal in grottekeningen hebben teruggevonden. Dit doet vermoeden dat olieverf al veel langer bestaat.

 • Vele bekende werken van onze grootmeesters zoals Rembrandt en Johannes Vermeer schilderden met olieverf.

 • Olieverf bestaat uit drie componenten; pigment, bindmiddel en oplosmiddel.

 • Pigmenten komen van plantenextracten, beestjes, mineralen en gesteenten en via chemische processen verkregen verfstoffen. Hoe fijner het pigment in de olie wordt verdeeld, hoe hoger de kleurkracht van de verf.

 • De olie in de verf is plantaardig en meestal wordt hier lijnolie voor gebruikt.

 • Olieverf is een zeer veelzijdige verfsoort, waarmee zowel dekkend als transparant gewerkt kan worden.

 • Nat-in-nat techniek a la Bob Ross meng je de kleuren zo uit de tube waardoor er een zachter effect ontstaat. Het is hierbij belangrijk van donker naar licht te werken. ACRYLVERF

 • Acrylverf of polymeerverf is een sneldrogende verf die bestaat uit een kleurend pigment met een bindmiddel van kunststof polymeerhars.

 • Je kunt de verf vanuit de tube prima mengen met water. Waarna de verf gedroogd is kan dit niet meer.

 • Wanneer je acrylverf in dikke lagen aanbrengt op het doek kun je hier gewoon voorwerpen indrukken. Het werkt als het ware als lijm.

 • Met een paletmes kun je prima diepte creëren met de structuur van de verf.

Inmiddels heb ik me weer aangemeld voor een workshop portret schilderen met olieverf bij Kiek Haket. Ik wil leren verven met olieverf waar ik met de drie belangrijke elementen vorm, kleur en techniek aan de slag ga. Het onderwerp is portret schilderen. Met eerst wat theorie over een logische opbouw van het portret oefenen we daarna met de techniek en leren we hoe je olieverf kunt gebruiken.

Op dit moment zorgt de 1,5 meter realiteit voor een iets andere invulling van de workshop. We zijn niet voor niets creatievelingen, dus hier wordt op dit moment een mooie online variant van gemaakt. Wie weet kun je straks naast de werken van onze grootmeesters Rembrand of Vermeer een originele “Van Rijn” gaan aanschouwen. 😉 Wil je weten hoe het schilderen met olieverf mij vergaat, volg me dan op de Instagram, facebook en LinkedIn. Hier deel ik mijn avontuur met jullie.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page