top of page

Eigenwijs is kunst

Bijgewerkt op: 7 dec. 2018

De afgelopen maanden heb ik me laten inspireren door diverse schildersstijlen. Ik wilde eens wat anders. Uitproberen hoe mijn schildertechniek tot zijn recht komt als ik andere waarnemingen probeer vast te leggen.


In de vertrouwde omgeving van haar atelier in België heb ik me bij Joop Dechène een weekend laten inspireren door het kubisme. Zij is mijn mentor en mijn leermeesteres. Hier combineren we mijn eigen wijze met haar kunstzinnige ervaring. Het levert de meest bijzondere creaties op kan ik wel zeggen.

Wat is Kubisme?

Kubisme is een stroming binnen de moderne kunst van begin 20e eeuw. In een schilderij is het een plat vlak dat bedekt is met vormen, lijnen en kleuren. Als je de afbeelding goed bekijkt lijken de vormen uiteen te vallen in kleine fragmenten.

Mijn eigenwijze gecombineerd met haar kunstzinnige ervaring.

Eerst moest ik erg wennen aan de rechte lijnen en hoeken. Tot nu toe zijn mijn schilderwerken een creatie vanuit de vrije hand. Laag op laag om diepte in de afbeelding te creëren. Met het schilderen van dieren ligt mijn focus vooral op de ogen. Als je hen in de ogen kijkt kun je het karakter van de dieren aflezen. Met abstractie ligt de nadruk meer op het gebruik van de vormen en de combinatie van kleuren en de onderliggende tegenstellingen tussen de natuurlijke wereld en de reële wereld.


Naakt schilderkunst

Het is een afbeelding van een naakt figuur in de schilderkunst. Het naakt is al sinds de oudste tijden een veelgebruikte afbeelding.


Mijn andere uitdaging is bloot schilderen. En dan niet in mijn blootje schilderen, maar een bloot model schilderen. Ook voor deze schilderstijl ben ik weer met plezier afgereisd naar België. In een groep van twee kunstenaars en een super gemotiveerde groep met leerlingen hebben we een prachtig model op doek geschilderd. Eerst schetsen met een koolpotlood op het doek en dan schilderen met palet en kwast. Het was weer een bijzonder ervaring. Vooral door de vrolijke aanwezigheid van twee ervaren kunstschilders die de liefde voor hun vak met ons wilde delen.


Schilderen is voor mij durven doen, laag voor laag, kleur voor kleur.


Ik daag mijzelf graag uit om andere manieren van schilderen te leren en toe te passen. Je leert anders kijken naar vormen en de werking van kleuren. Het helpt mij mijn eigen stijl verder te ontwikkelen en mijn eigen handtekening aan mijn werken te geven.


Ik neem jullie graag mee in mijn wereld van kleur, beleving en passie voor schilderen. Schilderen is voor mij durven doen, laag voor laag, kleur voor kleur.

1 Comment


Commenting has been turned off.
dianne185
Dec 07, 2018

Heel mooi werk!

Like
bottom of page