top of page

Ogen vertellen wie ze zijn

Bijgewerkt op: 18 mrt. 2019Hij springt zo uit het schilderij

Het is zondag erg vroeg in de ochtend. De douw druppels geven een licht grijze gloed over het gras als het ochtendzonnetje langzaam opkomt. Dit rustige landschap zal snel worden verstoord door geblaf, gedraaf en gefluit. Nog even en dan raast mijn lieve Glannad gedreven over het veld om haar schapen op commando de juiste hoek in te drijven.


Naast mijn hobby schapen drijven schilder ik graag. Met wat kwasten, acryl, en een schildersdoek tuf ik nog steeds af en toe naar België voor een weekje schilderen met kunstenares Joop Dechene. Zij leerde mij meerdere schilder technieken en ik gaf hier op ‘eigen wijze’ invulling aan. Als snel bleek dat ik door deze combinatie mijn eigen schildertechniek creëerde. Al mijn schilderijen kun je aan mijn techniek herkennen. En ja, natuurlijk ook aan mijn handtekening. 😊 Ik schilder met veel kleur, laag op laag en met kunstzinnige perfectie. Dit is vooral terug te zien in mijn dieren. De vele lagen en kleuren geven diepte aan de afbeelding en lijkt het of je ze kunt aaien. De perfectie zie je terug in de ogen. Hier besteed ik veel aandacht aan. Als je van heel dicht bij de ogen bekijkt zie je heel veel kleur. De ogen praten met je. De blik verhult een karakter. Ze zeggen wie ze zijn.


“Hun ogen vertellen wie ze zijn.”

Jouw dier schilderen?

Voor mij is schilderen, en in mijn geval vooral het schilderen van dieren, een rustgevende en leuke bezigheid om te komen tot een prachtig doek waar ik trots op ben. Ieder werk is voor mij een proces van emotie, gedachtes en inleving. Het zijn mijn kindjes. Ik ben pas tevreden als het schilderij je het gevoel geeft dat het leeft. Een mooi schilderij van dieren roept het gevoel op dat het dier zo uit het schilderij kan springen of vliegen.


Voor het schilderen van dieren wordt in de regel het meeste acrylverf gebruikt. Ik gebruik het ook. Ik vindt het eindresultaat van het werken met acrylverf vaak mooier. Als ondergrond gebruik ik de linnen schilderdoeken. Tegenwoordig schilder ik ook dieren op hout. Door de structuur van het hout is het effect net even anders. Een schilderwerk op hout geeft je schutting of je zithoek (in de tuin) een heel fraai aangezicht.


Dieren schilderen met acrylverf is stap voor stap te leren. Je begint met het maken van meerdere schetsen van je dier. Je eigen huisdier is perfect om te oefenen. Je kunt schetsen maken van het dier in meerdere standen of tijdens verschillende bezigheden van het dier. Omdat de meeste dieren veel bewegen maak ik foto’s die ik bij het schilderen gebruik. Wat voor mij werkt is een logboek. Hier schets ik in, plak ik de foto’s erbij en zet ik de mengkleuren van de acrylverf naast de afbeeldingen.


En als het in mijn logboek klopt dan kan het echte werk beginnen. Ik schilder als eerste de achtergrond. Laag op laag op laag op laag. Totdat het voor mij een passende omgeving is waarop mijn dier er op een natuurlijke wijze in opgaat.


Het schilderen van de ogen

Nu ik de achtergrond op het doek heb staan, start ik met het schilderen van mijn dier. De ogen zijn een goed punt om mee te beginnen. Voor het vangen van het karakter van het dier, vind ik de ogen het meest belangrijke onderdeel. Over het algemeen kijk je meestal eerst naar de ogen. Voor een mooi resultaat is het daarom van groot belang veel aandacht te schenken en hun aantrekkingskracht zichtbaar te maken.


Eervol en als aandenken

Een hond schilderen is bij veel (hobby)schilders het meest populaire dier om te schilderen. En ja, dat klopt ook voor mij. Clannad, Zaza (oppashond), Mike en Aïda zijn onze border collies, onze hondenkinderen. Ik heb ze allemaal geschilderd. Voor mij is hun schilderij een eer aan hun heerlijke karakters en trots op hun geweldige prestaties in het veld bij de schapen. Ook voor later als aandenken als ze er niet meer zijn.


Heb je zelf niet het geduld, talent of zin om jouw dier te schilderen. Hond, kat, paard, papegaai, noem het maar? Ik schilder hem/haar graag voor je. >>>NEEM CONTACT MET MET OP<<<Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page